© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments.

Projekta «Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)» ietvaros tika uzsākta pacientu rekrutēšana.

Gatavojoties pacientu rekrutēšanai laika posmā no 1.05.2021.- 31.12.2021. projekta komanda izstrādāja pētījuma protokolu, sagādāja rekrutēšanai nepieciešamos materiālus un aparātus, kā arī izplatīja informāciju par pētījumu diabēta pacientu un to aprūpējošo ārstu vidū.

Pētījuma dalībnieki ir pieagušie cilvēki ar cukura diabētu, kuri pētījuma ietvaros saņem vispusīgu izmeklēšanu pie acu ārsta. Tāpat dalībniekiem tiek noteikts dziļās glikācijas galaproduktu saturs ādā, un klīniskās analīzes. 

Uz pētījuma vizīti projekta PerDiRe ietvaros pacientiem būs jāierodas vairākas reizes (vismaz divas), lai monitorētu iespējamo diabētiskās acu slimības progresiju. 

Diabētiskā retinopātija

Komplikācija, ar kuru nereti sastopas cukura diabēta slimnieki, ir diabētiskā retinopātija, ko raksturo progresējoši bojājumi acs tīklenes asinsvados. Diabēta izraisītās acu saslimšanas ir vienas no biežākajiem redzes zuduma cēloņiem

Iesaistītie pētījuma partneri

Projekta vadošais partneris ir LU, bet partneri: Tartu Universitāte, Oslo Universitāte un Lietuvas Veselības zinātņu universitāte. 

Par projektu

«Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)», projekta nr. EEA-RESEARCH-60,  ir viens no Baltijas pētniecības programmas projektiem, ko finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) granti. Projekts top sadarbībā ar Oslo Universitāti, Tartu Universitāti un Lietuvas Veselības zinātņu universitāti. Projekta mērķis ir ieviest diabēta pacientu aprūpē jaunu mākslīgajā intelektā bāzētu diabētiskās retinopātijas skrīninga un monitorēšanas programmu. Projekta īstenošana uzsākta 2021. gada 1. maijā, savukārt pieejamais finansējums līdz 2024. gadam ir viens miljons eiro. Projektu līdzfinansē Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instruments 2014-2021.

 

Dalīties