Projekts: PerDire, foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Pasākuma “Zinātnieku nakts 2022”, kas norisinājās 2022. gada 30. Septembrī un ik gadu notiek visā Eiropā, lai popularizētu zinātni un zinātnes sasniegumus, piedalījās arī projekta PerDire komanda, demonstrējot pētījuma dalībnieku izmeklēšanas metodes: acs dibena (jeb fundus) bildēšanu, dziļās glikācijas produktu noteikšanu ādā, glikozes līmeņa noteikšanu ar glikometru, arteriālā asinsspiediena noteikšanu.

Apmeklētājiem bija iespēja uzzināt vairāk par cukura diabētu un tā komplikācijām, diabētisko retinopātiju, acs dibena bilžu analīzi, kāds ir normāls asinsspiediens un cukura līmenis. Interesenti varēja iejusties zinātnieka un ārsta lomā, veicot augstāk minētos mērījumus patstāvīgi zinātnieku vadībā.


Savukārt FLPP projekta “Asociācija starp glikozes variabilitāti, zarnu traucējumiem un diabētiskās nefropātijas prograsiju 1. Tipa cukura diabēta pacientiem” komanda paasākuma laikā apmeklētājiem demonstrēja pastāvīgās glikozes monitorēšanas sistēmu, skaidrojot par tās darbības principu un pielietošanu medicīnas praksē un pētījumos. Tāpat apmeklētājiem tika stāstīts arī par pastiprinātās zarnu caurlaidības fenomenu, tās iespējamo saistību ar uzturu un glikozes līmeņa svārstībām diabēta pacientiem.

Vairāk nekā 200 interesentiem tika noteiks glikozes līmenis kapilārajās asinīs un asinsspiediens, un paskaidroti rezultāti.

#EEAGrants #EEANorwayGrantsLatvia  #flpp #flpplatvia

   

Dalīties